Kapur hardhout en lariks douglas vlonderplanken
Kapur is een zeer duurzame en wat minder bekende bekende houtsoort dan Bankirai als het gaat om hardhout. Vooral de Kapur vlonderplanken worden de laatste jaren steeds meer gebruikt. Het gebruik van de hardhout vlonderplanken heeft het voordeel dat ze praktisch geen onderhoud nodig hebben. Alle hardhout vlonderplanken zijn mooi en blijven ook mooi. Douglas vlonderplanken winnen ook aan populariteit. Douglas vlonderplanken zijn iets minder hard van structuur. Geïmpregneerde vlonderplanken hebben het voordeel, ook bij zachtere houtsoorten, dat ze geen onderhoud nodig hebben. Grenen vlonderplanken zijn altijd standaard geïmpregneerd om het hout te verduurzamen.
Eigenschappen hardhout (Kapur)
Kapur hardhout is wat duurder in aanschaf, maar minder kostbaar dan het Bankirai hout, is zwaar en heeft een fijn gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad. Het hout heeft ook maar weinig draadverloop. Je ziet ook niet veel noesten en kwasten in het hout. De duurzaamheid is klasse 1 dat wil zeggen dat het prima eigenschappen heeft. De duurzaamheid is zeer hoog. Doordat het hout zo’n goede kwaliteit heeft kan het zeer goed buiten worden toegepast. In aanschaf is niet de goedkoopste, maar omdat je bijna geen onderhoud meer hebt als het verwerkt is, heeft dat ook zijn voordelen. Behandelen is niet nodig. Het zal niet snel rotten in de buitenlucht. Onder invloed van de buitenlucht, regen en zon zal het Bankirai hout verkleuren tenzij het wordt behandeld. Na een verloop van een tijd zal het een grijsachtige kleur krijgen.
Omdat de eigenschappen van het hout zo goed zijn, heeft het een langere levensduur. Het heeft een zeer goede duurzaamheid, splijtvastheid, buigsterkte en splijtweerstand. Door al deze gunstige eigenschappen wordt het Kapuur, als alternatie voor Bankirai, steeds vaker toegepast voor vlonders. Het is ook goed bestand tegen zuren en andere chemicaliën. De houtsoort is duurder in aanschaf, maar dat komt vooral door de gunstige eigenschappen van het hout. Dat het hout hard is, zal je merken wanneer je het voor terrasplanken wilt gebruiken. Bij leggen van het terras zal je het hout moeten voorboren en dan kom je vanzelf achter hoe hard het hout is.
Hardhout vlonderplanken
Met hardhout vlonderplanken zal het terras een mooie egale kleur krijgen. Het hout is gemakkelijk te bewerken. Als het hout gebogen wordt, is de kans klein dat het splijt. Het is een goede houtsoort om als vlonder te gebruiken in de buitenlucht omdat het ook goed bestand tegen schimmels en insecten. Het is niet noodzakelijk dat het hout voor gebruik wordt voorbehandeld. Indien u de kleur van de vlonder wilt behouden dient u met enige regelmaat de vlonder te behandelen met vlonderolie.
Eigenschappen Douglas hout
Douglas is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten, na droging wordt Douglas steeds harder. De nerf is fijn tot matig grof. Onbehandeld is de levensduur 10-15 jaar. De kleur van het kernhout is roodbruin, en de kleur van het spinthout is geelachtig. Onbehandeld (onder invloed van het weer) verkleurt Douglas langzaam naar een grijze tint. Om vergrijzing te voorkomen is een beits of olie aan te raden. Als onderligger wordt geadviseerd hardhout te gebruiken omdat het hout in contact komt met bodem en lariks / douglas hout hier minder geschikt voor is.
Douglas vlonderplanken
Het is mogelijk om Douglas hout als vlonderplanken te gebruiken. Het heeft een fijne warme kleur. Om zeker te zijn van een stevig terras worden de vlonderplanken geleverd met een dikte van 28 mm. Ze kunnen geribbeld worden aangeschaft, maar ook gladgeschaafd.
Geïmpregneerde Vlonderplanken
Bij vuren en grenen houten geimpregneerde vlonderplanken adviseren wij minimaal 1 cm tussenruimte aan te houden tussen uw planken. De onderregels kunt u bij een plankdikte van 28 mm plaatsen om de 40 cm.