Hardhouten palen

Toepassingen hardhout

Houten palen gebruiken voor toepassingen buiten? Voor verschillende toepassingen zijn hardhouten palen zeer geschikt. Denk hier bijvoorbeeld aan de houten tussenpalen van een tuinscherm of schutting. Voornaamste reden is uiteraard het verlengen van de levensduur. Wanneer je hardhouten tuinpalen gaat kopen zal je merken dat ze niet perse goedkoop zijn. Goedkoper zijn de zachthouten tuinpalen, maar dit toepassen tussen de schuttingplanken kan een minder lange levensduur betekenen. Hardhouten palen zullen standaard wat langer meegaan. Wanneer je toch de zachtere palen gaat gebruiken, dan is het belangrijk geimpregneerde tuinpalen te gebruiken. Vooral het deel dat in de grond gaat zal extra behandeld moeten worden om het hout ook daar langer goed te houden. Dat extra behandelen wordt vaak met een teersoort gedaan. Door deze behandeling zullen 'standaard' houten tuinpalen ook langer meegaan en voor vele toepassingen geschikt zijn. Hierbij kunnen we dan denken aan een overkapping, veranda, tuinhuis of andere constructies buitenhuis. Of je dus kiest voor hardhout of 'gewoon' hout hangt dus sterk af van de toepassing. Voordat je de palen gaat kopen dus iets om over na te denken!

Hardhouten palen

Wanneer we over hardhout praten, hebben we het over het algemeen over het hout van loofbomen (loofhout). Indien we spreken over zachthout hebben we het over het hout dat afkomstig is van naaldbomen (naaldhout). Toch is het soms verwarrend. Het hout van loofbomen kan in enkele gevallen zachter zijn dan het hout van naaldbomen. Het Balsahout is een loofhoutsoort dat een van de zachtste en lichtste houtsoorten is. Het is ook geen duurzaam hout. Daarnaast is het hout van de taxus weer erg hard. Daarom kun je zeggen dat de term hardhout niet automatisch zegt dat het hard en duurzaam is. In de praktijk wordt de term wel gebruikt voor de duurzamere en harde houtsoorten. Velen verstaan onder hardhout dat het een bovengemiddelde duurzaamheid en hardheid heeft. Hout wordt in de praktijk in 2 categorieën ingedeeld namelijk hard- en naaldhout.

Hardhout

Hieronder verstaan we het hout van de loofbomen. Dat zijn bomen waaraan bladeren groeien. Omdat de loofbomen langzamer groeien dan de naaldbomen is het hout harder en duurzamer. We gebruiken het hardhout vaak voor buitengebruik.

Zachthout

Deze houtsoort komt van de bomen die naalden bezitten. Het is minder duurzaam omdat het sneller groeit. Het is zachter en dus beter bewerkbaar dan hardhout. Het wordt vaak voor binnen werkzaamheden toegepast. Indien het goed geïmpregneerd wordt, kan het hout eventueel ook aantrekkelijk zijn om buiten te gebruiken.

Eigenschappen

De eigenschappen van het hout worden in klassen ingedeeld. Het wordt ingedeeld in 5 klassen. Klasse 1 is daarbij de duurzaamste houtsoort en klasse 5 de minst duurzame.