Zelf uw tuinhuis of schuur bouwen met Douglas hout!
Zelf een schuurtje van Douglas hout maken?
Soms zijn de beschikbare standaard afmetingen niet wat u zoekt, of wat in uw situatie past. Dan zou u kunnen kiezen voor een maatwerk oplossing, maar dit is vaak erg kostbaar. Zelf een schuurtje maken hoeft niet moeilijk te zijn! Hieronder geven we u de nodige informatie voor het zelf samenstellen van uw schuurtje. Met ons ruime assortiment Lariks – Douglas hout kunt u uw gehele tuinhuisje bouwen!
1. De basis
Bepaal hoe groot uw schuurtje moet worden, hiervoor heeft u de breedte, diepte en hoogte nodig.
Kies het soort dak, hiervoor kiest men vaak voor een plat dak. Een plat dak is eenvoudig omdat u niet in verschillende hoeken hoeft te zagen, hierdoor is het door bijna ieder te doen. Wanneer u kiest voor bijvoorbeeld een zadeldak, dan dient u uit te rekenen onder welke hoek de helling van het dak moet komen.
Voor dit voorbeeld gaan wij uit van een Douglas schuur van 400x400cm met een hoogte van 255cm.
Aantal benodigde douglas staanders: 4 stuks van 15x15x250cm
Wanneer u groter gaat als 400cm, dan dient u in het midden een extra staander te plaatsen.
Ringbalken: 4 stuks van 6.3x17.5cm met een minimale lengte van 400cm
Bij grotere overbruggingen kan het nodig zijn een zwaardere balk te gebruiken.
Liggers: 8 stuks van 6.3x17.5cm met een minimale lengte van 400cm
Hierbij is rekening gehouden met een tussenafstand van 50cm.
Deze balken leggen we eenvoudig bovenop de ringbalken, en schroeven we vast met een lange flenskopschroef van 8x240mm. De kop van deze flenskopschroef dient u wel te verzinken, anders komt u deze tegen wanneer u de dakplanken gaat leggen.
Voor het dakbeschot van ons schuurtje gebruiken wij veer en groef planken van 19.5cm, deze planken hebben een werkende breedte van ca. 18.5cm. Bij het uitrekenen deelt u de diepte door de werkende breedte, in ons geval is dat 400 : 18.5 = 21.63 Dit ronden we af naar 22 planken.
Boeidelen: 8 douglas planken van 2.5x25cm, 4 stuks van 400 en 4 stuks van 500cm
We hebben gekozen voor een dubbele boei, dit geeft een mooie store afwerking. U begint met de eerste laag gelijk aan de onderkant van de ringbalk, en de 2e boei plaats u hoog genoeg zodat u circa 5cm boven de dakplanken uitsteekt.
Dakbedekking en daktrim:
Het meeste maakt men hiervoor gebruik van EPDM dakbedekking in combinatie met een aluminium daktrim, wanneer u dit namelijk goed aanbrengt hoeft u er vele jaren niet naar om te kijken. Goed voor uw portemonnee en tijd!
Voor ons schuurtje hebben we een EPDM set van 460x460cm nodig. Het voordeel van zo’n EPDM set, is dat deze compleet met lijm geleverd word. De hoeveelheid lijm die erbij zit is niet bedoeld voor volledige verlijming, maar voor banen om de 100cm. Wanneer u toch volledig wilt verlijmen, dan kunt u eenvoudig extra EPDM lijm bijbestellen. Het EPDM legt u tegen de boeidelen omhoog, en zet u bovenop de boeidelen vast met de aluminium daktrim.
Voor de aluminium daktrim kunt u kiezen voor aluminium kleur of antraciet daktrim.
Voor ons schuurtje hebben we 6 rechte delen van 250cm nodig, en 4 hoekstukken. Wij hebben er echter voor gekozen om 8 rechte delen te nemen, op deze manier kunnen we de naden mooi in het midden uit laten komen, en hoeven we niet met kleine reststukjes te werken.
De daktrim kunt u eenvoudig en waterdicht vastzetten met zelf borende schroeven die zijn voorzien van een rubber ringetje.
De basis heeft u nu staan! Nu is het tijd voor wanden, deur en ramen. Hier heeft u bij Tuindomein erg ruime keuze in. In ons geval hebben wij gekozen voor zwart gespoten zweeds rabat. Voor het frame van de wanden gebruiken we balkjes van 4.5x7.5cm.
2. De wand frames:
Voor een mooi en stevig frame houden wij een tussenafstand aan van ca. 50cm
Voor onze wand hebben we het volgende nodig per wand.
2 lengtes van 400cm
10 lengtes van 250cm
Meet nu de afstand tussen de 2 staanders, dan weet u hoe breed uw frame moet worden. De hoogte meet u eenvoudig op vanaf de onderkant van de staander tot onderkant ringbalk.
Wij kiezen ervoor om 3 wanden dicht te maken, en 1 wand te voorzien van een deur.
Nu gaan we /blokhutten-tuinhuizen/ramen-en-deuren ramen en deuren uitkiezen!
In deze situatie kiezen we voor een grote enkele deur met een raam ernaast.
U neemt nu het basisframe en gaat hier de ruimte indelen voor de deur en het raam. Wij adviseren om hier balken te plaatsen en daartussen het stelkozijn en dan de deur.(de tussenmaat is afhankelijk van het type deur of raam)
Dit herhaald u voor het raam. Let wel op dat u het raam zo plaatst, dat de bovenkant van deur en raam gelijk zit.
Nu heeft u alle frames compleet!
3. Wandplanken Zweeds rabat:
Wij gebruiken Zweeds Rabat zwart gespoten vuren van 2.2x19.5cm, deze planken hebben een werkende breedte van ca. 18cm. Onze staanders zijn 250cm, en onze ringbalken zijn 17.5cm hoog, dus hebben we een hoogte te bekleden van 232.5cm. Uitrekenen hoeveel planken u per wand nodig heeft doet u als volgt. 232.5 : 18 = 12.91, dit ronden we af naar 22 planken per wand. Wij hebben voor onze schuur dus 88 planken nodig. Houd er wel rekening mee dat u bij de wand waar de deur in zit een andere lengte plank kunt nemen, dit om veel verlies te voorkomen.
Het vastzetten van de planken doen we met potdekselschroeven die zijn voorzien van een zwarte kop, hierdoor vallen ze veel minder op.
Mocht u er zelf toch niet helemaal uitkomen, neem dan gerust contact met ons op! Onze specialisten helpen u graag bij het kiezen van de juiste materialen.