Blokhut behandeling, hoe pak je het aan?
U wilt een blokhut kopen of heeft deze net geplaatst, dan wilt u er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben.
Een tuinhuis kan heel veel jaren meegaan, echter is het wel van belang om het hout op de juiste manier te behandelen.
In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Blokhut behandeling.
Mocht u toch een specifieke vraag hebben die niet is beantwoord dan vindt u onze gegevens onderaan deze pagina.
Vocht in het hout
Vooral in de eerste paar jaar van uw nieuwe blokhut, is een goede behandeling van belang. Eigenlijk raden we aan het hout zo snel mogelijk te behandelen.
Omdat het hout in een speciale oven gedroogd wordt, zijn de vezels en strootjes nog geopend. Het hout is dus nog niet echt 'dood' en vocht in de lucht kan worden geabsorbeerd en uitgestoten. Het beste is om hout op een natuurlijke wijze te laten drogen.
Dit duurt echter jaren, en zo lang wil natuurlijk niemand wachten bij een blokhut kopen, of bij de levering van een houten tafel of keuken.
Dus door de tuinplanken te behandelen met een beits, maakt u deze geopende strootjes dicht en is het probleem van vocht opgelost.
Wat kunnen we voorkomen met houtbehandeling?
- Verkleuring van het hout, wat niet fraai is
- Kromtrekken en krimpen waardoor spleten in het hout kunnen ontstaan en kieren in de blokhut
- Uitzetting van het hout door aanpassing aan de atmosfeer buiten
- Uitdroging van het hout waardoor ook spleten kunnen ontstaan
- Viezigheid van een mooie blokhut of tuinhuisje
- Binnendringen van water door hevige weersomstandigheden
Het effect van blokhut behandeling
Er zijn speciale producten, dure en goedkope, voor het behandelen van hout. Veelal is goedkoop op de langere termijn duurkoop, dit geef namelijk lang niet zo'n goede berscherming als een hoogwaardig en duurder product.
De goedkopere producten bieden vaak niet de goede bescherming of hechten niet goed aan de blokhut, als de bescherming niet goed hecht kan hier vocht achter gaan zitten en het hout aantasten terwijl u het niet eens ziet.
Uitzetten en krimpen is een natuurlijke reactie van hout. Hout werkt, en het kan dus zo zijn dat er spleten of droogte scheurtjes ontstaan gedurende het eerste jaar na de plaatsing.
Dit proces is echter te sturen met de juiste behandeling. Denk aan het effect van zonlicht: het hout op de zonkant kan sneller krimpen dan hout op de schaduwkant. Het zonlicht zorgt er namelijk voor dat vocht sneller wordt uitgestoten.
Dit probleem kan worden opgelost door behandelmiddel op de juiste manier aan te brengen.
Laten impregneren van een blokhut
Het laten impregneren van een blokhut is en blijft alleen een voorbehandeling! Binnen zeer korte tijd dient u de blokhut alsnog weer te behandelen met een goede beits of impregneermiddel. Wij adviseren om dit binnen ca. 2 maand te doen.
Beits of houtolie
Beits of houtolie wordt vaak gebruikt voor: tuinhuizen, schuttingen, vlonders, houten meubelen. Het geeft het hout bescherming tegen regen, kou en de zon. Ook geeft u het hout de gewenst kleur. Tuinhout dat blank is, industrieel geïmpregneerd is of al eerder een behandeling heeft gehad is te behandelen. Vaak gaat de regel op, hoe donkerder het pigment, hoe beter de beits of houtolie beschermd tegen schadelijke UV-stralingen.
Impregneervloeistof
Met een impregneervloeistof is het nodig om dit met enige regemaat te herhalen, namelijk tot wel 1x in de 3 maand. Vaak wordt impregneermiddel of laten impregneren dan ook gebruikt als voorbehandeling.
Wij bij Tuindomein adviseren niet om impregneermiddel als definitieve bescherming te gebruiken.
Buitenbeits Dekkend
Kan op een behandeld oppervlak aangebracht worden zonder een grondverf te gebruiken. Beits dringt goed in het hout door en is tevens vochtregulerend. Dit betekent optimale behandeling waarbij het hout nog wel kan blijven ademen. Een grondverf met lak ligt vaak oppervlakkig en trekt niet in het hout, hierdoor kan door het werken van het hout een gewone lak er zomaar "afknappen". Een kwalitatief hoogwaardige beits zorgt voor een natuurlijke werking zonder dat de beschermende laag schade oploopt.
Buitenbeits transparant
Een transparante beits is kwa karaktereigenschappen verder gelijk aan een dekkende beits, deze houdt alleen wel de houtnerf zichtbaar, wat veel mensen fraai vinden.
Voor de beste en langst houdende behandeling kiest u dus voor een kwalitatief hoogwaardige beits, hierdoor kunt u meer genieten van uw blokhut met overkapping.
De juiste blokhut behandeling
Een goed behandelmiddel zal 80 - 120 micron dekkingsdiepte opleveren, met andere woorden: twee tot drie lagen behandeling. Deze damp dichte laag is dik genoeg om de strootjes in het hout af te sluiten en zo een ongelijke werking van het hout tegen te gaan. Conserveringsmiddel is bij de behandeling van hout ook van belang. Uw blokhut kan namelijk worden aangetast vanwege een problematisch fundament dat bijvoorbeeld in het water staat, een bladerdek dat uw tuinhuis bedekt, insecten die in de tuinplanken huishouden of vogelpoep dat schimmels veroorzaakt. Met conserveringsmiddel worden deze problemen voorkomen.
Meter voor behandelingsdiepte
Jarenlang plezier dankzij blokhut onderhoud
Ventilatie is voor een bouwwerk natuurlijk ook van groot belang. Met het juiste blokhut onderhoud, de juiste behandeling en een goede ventilatie, zal een tweede blokhut behandeling niet snel weer nodig zijn.
Het hout blijft namelijk vrij van narigheid zoals houtrot en u kunt echt van het natuurlijke karakter van hout genieten.
Voor het optimaliseren van de levensduur van de blokhut adviseren wij om 1x in de zoveel tijd met een stoffertje rond uw blokhut te gaan, even de spatvlekken van eventuele regen verwijderen. Door dit te doen blijft niet alleen uw beistlaag mooier, maar zorgt u er ook voor dat u niet snel weer hoeft te beitsen.
Wilt u meer lezen over het onderhouden van blokhutten en tuinhuisje of hout in het algemeen? Lees dan ook de artikelen op de Tuindeco site, deze zijn hier te vinden onder het kopje Onderhoud Blogs.
Vragen of opmerkingen voor Tuindomein? Schroom niet, neem contact op!
Chat met ons, of stuur ons een e-mail.